PODELI

WWW – Ne treba vam dvorište da biste gajili sopstvenu hranu. Samo vam treba prazan zid u vašem stanu. Uz UrbiGo vaš dom postaje zeleniji, a zdrava hrana vam je nadomak ruke svaki dan, kaže se na zvaničnom sajtu novog balkanskog startapa koji je pobjedio na Slush takmičenju u Helsinkiju.

Ovaj tim je kreirao pametnu vertikalna bašta koja omogućava korisnicima gajenje začinskih biljaka ili povrća tokom cijele godine u sopstvenom stanu, a ono što je najbitnije je da prethodna i napredna znanja korisnika o botanici nisu potrebna.

Postoje četiri, kako tvrde kreatori sistema, ključne prednosti njihovog pristupa: Uzgajate sopstvenu organsku hranu lako – predhodne veštine vam nisu potrebne. Štedite vreme i novac gajenjem organske hrane na održiv način iz vašeg doma. Uz pomoć tehnologije učite nešto novo o poreklu vaše hrane i značaju vertikalnih bašti u gradovima. Dodajete kvadrat zelenila svom domu, poboljšavate produktivnost i kvalitet života.

– Zahvaljujući senzorima za vlagu, temperaturu i svetlost koji se nalaze u vertikalnom panelu, korisnik se povezuje sa svojom vertikalnom baštom putem mobilne aplikacije (iOS i Android) preko koje prati napredak svojih biljaka u realnom vremenu i dobija notifikacije kada biljkama treba određena nega – kazali su kreatori UrbiGo vertikalne bašte za netokracija.rs.

Korisnik prema potrebama i mogućnostima bira dizajn i veličinu njegove UrbiGo bašte, kao i biljke koje želi da gaji. Na kraju, on dobija kompletan paket na kućnu adresu: vertikalni panel sa senzorima, supstrat, biljke i uputstvo za brzu instalaciju.

– Plan je da proizvod i dodatnu opremu prodajemo online dok težimo da principe održivosti integrišemo u sam biznis model. Od konkurencije bismo izdvojili Estonski Click & Grow, a naša prednost za razliku od njih je u softveru i aplikaciji preko koje korisnici komuniciraju sa baštom – kaže Anja Čarapić jedan od osnivača kompnije, koja je ideju za pametnu baštu dobila tokom specijalizacije iz urbane ekologije na Univerzitetu u Helsinkiju.