PODELI

WWW – Tehnološki gigant Uber je kompanija koja se bavi taksi prevozom, potvrdio je u srijedu Evropski sud pravde u slučaju tužbe Udruženja profesionalnih taksista Španije protiv tamošnje ispostave Ubera.

Ova kompanija je godinama unazad tvrdila da je tehnološka platforma, a ne kompanija koja pruža usluge prevoza, što je poslednjom presudom opovrgnuto.

Presuda znači da Uber mora da postupa u skladu sa propisima o transportu pojedinačnih država članica i ne može da traži da se njene usluge p2p vožnje pod manje manje restriktivna pravila e-trgovine u EU.

Sud u dokumentu navodi da se Uberova posrednička služba … mora smatrati kao inherentno povezana sa uslugom prevoza i shodno tome mora biti klasifikovana kao “usluga u oblasti transporta” u pravnom poretku EU.

Iako Uber sopstvenu djelatnost prije svega vidi kao tehnološku, a ne transportnu, sud je odlučio da je transportna primarna i u skladu sa tim države članice će moći da regulišu uslove za pružanje te usluge. To, između ostalog, znači da će se Uber vozači više tretirati kao zaposleni, a ne samo kao povremeni pružaoci prevoznih usluga.

Prvobitnu pravnu inicijativu pokrenulo je 2014. profesionalno udruženje taksista u Barseloni – tražeći izjavu od tog suda da aktivnosti Uberove španske jedinice podrazumijevaju pogrešne postupke i neke oblike nelojalne konkurencije. Da bi se utvrdila ta stvar, sud je odlučio da joj je potrebna presuda o tome da li su usluge koje pruža Uber usluge prevoza, usluge informacionog društva ili kombinacija oba. Stoga je slučaj usmjeren na Evropski sud pravde.

Iako presuda suda svakako predstavlja udarac za Uberove ambicije u pogledu širenja u Evropi i predstavlja pravni izazov širom regiona, kompanija već radi na transportnim propisima za neka evropska tržišta, kao što je London u Velikoj Britaniji.

Dakle, Uberova tvrdnja je zakonska presuda neće promijeniti njihov način rada u većini zemalja EU.

Odluka se odnosi samo na usluge Uberove peer-to-peer-hailing, koje se dugo suočavaju sa zabranama na više evropskih tržišta, kao što su Francuska, Španija i Belgija.

Ono što je sada jasno je odluka suda da Uber radi sa lokalnim vlastima i regulatorima na svakom tržištu EU i gradu u kojem posluje.

1 KOMENTAR

 1. Heya exceptional website! Does running a blog like this take a
  large amount of work? I have absolutely no expertise in coding but I had
  been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have
  any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic however I simply had to ask.
  Thanks a lot!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here