Naslovna Biznis Eplovi pametni satovi moći će da prate rad srca

Eplovi pametni satovi moći će da prate rad srca

1236
0
PODELI

WWW – Pametni satovi kompanije Epl moći će da prate rad srca pomoću specijalnog EKG dodatka, pa će tako ovi uređaji osim modne ući i u tržište zdravstvene industrije, piše Bloomberg.

U članku se autor poziva na neimenovane učesnike u projektu koji tvrde da će Eplovi pametni satovi u budućnosti biti ozbiljni medicinski uređaji.

Testirana verzija funkcioniše tako da korisnici Epl Voča stegnu okvir sata sa dva prsta ruke na kojoj nije uređaj. Na taj način se formira strujno kolo i struja prolazi kroz grudi korisnika kako bi pratila električne signale u srcu i otkrila sve abnormalnosti kao što je nepravilan rad srca. To je izuzetno značajno, jer aritimija i nepravilan rad srca mogu povećati rizik od moždanog udara i srčane insuficijencije što je slučaj četvrtine ljudi sa više od 40 godina, prema navodima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ovi medicinski testovi, poznati kao elektrokardiogrami ili EKG, se najčešće rade u ordinacijama, bolnicama i ambulantnim vozilima, ali oni samo nadgledaju aktivnost srca tokom kratkih perioda vremena, ograničavajući njihovu sposobnost da otkriju potencijalne abnormalnosti. Postoje i nosive verzije, kao što je Holter monitor, ali ovakvi uređaji su takođe ograničeni vremenski pa prate rad srca na najviše nekoliko dana.

Startap timovi bi zato trebalo da razmisle o novoj sinergiji pametnih tehnologija koja bi imala i neke ozbiljne medicinske komponente, a ne samo brojače kalorija i otkucaja srca što je korisno za fitnes i amatersku upotrebu.

U novembru, Epl je najavio zajednički projekat sa Stenford univerzitetom kako bi pratio nepravilne otkucaja srca sa postojećim Epl Voč modelima, ali je taj metod i dalje ograničen karakteristikama Eplovih senzora.

Sadašnji Eplov sat ima ugrađen jednostavni monitor srčane frekvence, ali kompanija sve više pokušava da koristi napredne senzore za predviđanje budućih problema, umjesto da prikuplja postojeće podatke. EKG bi olakšao održavanje zdravlja srca korisnika, a potencijalno bi ranije otkrio neke probleme s srcem.

Proces razvoja je u toku, a Epl i dalje može odlučiti da ne uključi EKG tehnologiju u buduće proizvode, kazali su za Bloomberg stručnjaci uključeni u projekat. Oni su tražili da njihova imena ne budu objavljena, jer je riječ o tajnim poslovnim planovima. Eplova portparolka Ejmi Beset odbila je da komentariše navode Bloomberga.
>

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here