PODELI

PODGORICA – Crnogorska startap scena u 2017. je napokon dobila prve jasne obrise postojanja. Otvoreni su preduzetničko inovacioni centar Tehnopolis u Nikšiću i prvi pravi startap akcelerator Digitalna fabrika u Podgorici, održana najbolja Spark.me konferencija do sada, startapi koje su osnovali stručnjaci iz Crne Gore pred velikim su investicijama, UNDP je izdao prvi priručnik posvećen startapima, Digitalizuj.me je nastavio sa edukativnim programima za buduće tehnološke preduzetnike, pokrenut je portal Startapovanje i istoimena stranica u Dnevnim novinama.

Koliko god ovi podaci zvučali skromno u odnosu na startap scene razvijenih zemalja mora se konstatovati da je riječ o velikom uspjehu s obzirom na nepostojanje bilo kakvih programa podrške, na legislativu naše zemlje koja je postavljena tako da startape primorava da se registruju i postaju kompanije inostranih zemalja, na još mnogo činjenica koje bi se popularnim poslovnim rječnikom mogli nazvati biznis barijere.

U našoj analizi s kraja oktobra pisali smo o tome da li činjenica da su startapi čiji su osnivači iz Crne Gore sada inostrane kompanije dobra ili loša stvar, a sada sam potpuno siguran da je njihov proboj na globalno tržište najveći iskorak naše scene u 2017.

Kvalitet tih tehnoloških kompanija najbolje je bio vidljiv na Belgrade Venture Forumu kada su prezentacije Badger Crewa, The Talkinija i More Money izazvale izuzetnu zainteresovanost velikih globalnih investitora i u 2018. bi trebalo da osjete prve benefite ostvarenih kontakata.

Kada je riječ o standardnim subjektima svake startap scene znamo da su habovi i akceleratori nukleus razvoja jer su to tačke okupljanja i rađanja startap timova i zato je otvaranje Digitalne Fabrike svakako najznačajniji događaj u 2017. godini.

Potez vrijedan poštovanja za kompaniju M:tel koja je investirala značajna sredstva u razvoj crnogorske startap scene, pokrenuvši Fabriku a u okviru nje startap akademiju i niz pratećih programa. Osim edukativnih programa podrške, Fabrika je da kažemo donirala besplatan coworking prostor startapima, a M:tel će izdvojiti značajna sredstva za finansiranje startapa koji dođu od investibilne faze razvoja.

Vrlo značajna stvar je i objavljivanje priručnika “Kako pokrenuti startap iz Crne Gore” autora Dražena Vujovića u izdanju UNDP-a jer je to prvi put da je u Crnoj Gori neka institucija prepoznala termin startap u pravom smislu te riječi.

Kraj godine obilježila je informacija o interesovanju jedne velike investitorske kuće za startap Beeand.me pametnu košnicu koja omogućava udaljeni monitoring. Ako ta akvizicija bude realizovana onda tim dobija pola miliona eura investicije što bi bila najveće pojedinačno ulaganje u neki domaći startap.

Sve u svemu jedna uspješna godina čiji će dometi postati vidljivi i produktivni samo ako i u 2018. nastavimo putem rasta i razvoja i kao i do sada bez obzira na bezbrojna ograničenja jačamo nešto što bi trebalo da bude crnogorska startap scena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here