PODELI

WWW – Aibo robot-pas kompanije Soni i to njegova unapređena verzija, oduševio je posjetioce štanda tog dalekoistočnog giganta, na ovogodišnjem Sajmu potrošačke eletronike (CES 2018) u Los Anđelesu, prenose tehnološki portali.

Riječ je o robotu koji, kako se navodi, ima mogućnost mašinskog učenja, prepoznaje lice vlasnika, a reaguje i na jednostavne komande poput sjedi.

Redizajneran za eru u kojoj smo povezani, novi Aibo ima više aspekata artikulacije, više inteligencije zahvaljujući pametnijim AI i glasovnim komandama i neodoljive OLED oči.

Oči od savitljivog ekrana su iznenađujuće efikasne. Osim što su izrađene u najnovijoj tehnologiji, one robotu daju poseban utisak životnosti, a kako se navodi riječ je o tehnologiji tečnih kristala sa odličnim karakteristikama.

aibo-robot-pas
Aibo, robot pas kompanije Soni

A onda je tu i cijena, koja je mnogo manje privlačna od onih elektronskih očiju psa robota. Za sada je objavljena cijena samo za japansko tržište, koja iznosi 1.735 dolara. Kupci će biti obavezni da plaćaju naknadu za mjesečne usluge od 26 dolara, mada nije saopšteno za šta se ta naknada ustvari plaća, osim da će pas biti povezan cloud servere koji će mu omogućiti rast vještačke inteligencije.

Tokom demonstracije, jedan Aibo je počeo da prilazi drugom Aibo modelu baš kao što bi to uradio pravi pas. Neke od njegovih akcija, poput njuškanja Aibine pozadine, su tako vjerno reprodukovane, da je, prema pisanju portala Mashable, sve izgledao nekako čudno.

Unutar Aibinog nosa je kamera koja omogućava da vidi šta se dešava, kao i da identifikuju različite ljude. Autor članka navodi pozivajući se na izvor u Soniju da će Aibo djelovati drugačije u zavisnosti od osobe sa kojom ima kontakt. Dakle, od psa se mogu očekivati različite reakcije u zavisnosti od vlasnika. I baš kao pravi pas odgovara na komande i čak zna trikove poput podizanja šape.

Vijek trajanja baterije je takođe relativno nizak: dva sata autonomnog rada sa jednim punjenjem.

Ako ništa drugo, Aibo je i dalje stvarno simpatična robotska zamjena za ljude koji nisu dovoljno zreli ili odgovorni da se brinu o pravom psu (Aibo nema fizioloških potreba). Novi Aibo bi takođe trebao biti sjajan prijatelj za usamljene starije ljude ili ljude koji vole pse, ali su možda alergični na njih.

U svakom slučaju Aibo je pokazatelj da će tržište robotizovanih kućnih ljubimaca samo rasti, makar na visoko razvijenim tržištima, što je prilika za startape širom svijeta da se uključe u trend koji eć zasigurno bar neko vrijeme potrajati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here