PODELI

WWW – Prenos podataka zvukom, iako odavno poznata tehnologija, postaje sve više atraktivna zahvaljujući novim rješenjima startapa širom svijeta.

Jedna od najpoznatijih kompanija u ovoj oblasti LINSR kreirala je riješenje za prenos podataka audio signalima putem specijalizovanog protokola za komunikaciju pametnih uređaja.

Eksperimentisanje sa prenosom podataka putem zvučnih signala započeto je zbog mnogih nedostataka koji se javljaju prilikom prenosa signala radio talasima.

Ukoliko ste pokušali da uparite vaš telefon sa Bluetooth zvučnicima ili prikopčate bežični štampač, znate koliko komplikacija može donijeti rad sa običnim gedžetom. To postaje sve veći problem za uređaje problem jer sve više koristimo naše telefone da platimo stvari, otključavamo vrata i kontrolišemo sve od televizora do termostata, čak i kod nas na Balkanu.

Poslednjih godina pojavile su se mnoge bežične tehnologije kako bi doprinijele riješenju ovog problema, uključujući Bluetooth, LoRa i NFC. Ove tehnologije su zasnovane na radio-frekvencijama. Ali sve veći broj kompanija, od Ticketmastera do Google nuklearnih elektrana, okreće se jednostavnijem rješenju: zvuku.

Ticketmaster u saradnji sa LISNR startapom radi na kreiranju audio-digitalnih ulaznica za događaje. Dakle, umjesto da koristite odštampanu kartu ili QR kod na telefonu da biste došli do događaja, vaš telefon ispušta kratak, gotovo nečujan zvuk. Prosto rečeno, vaš telefon šapće tajnu lozinku digitalnom uređaju, kako biste dobili pristup događaju.

Džastin Burlej, potpredsjednik kompanije Ticketmaster, objašnjava za časopis Wired da kompanija već omogućava posjetiocima događaja da koriste NFC, tehnologiju kojom se podaci prenose prislanjanjem uređaja uz uređaj ili specijalizovani prijemnik. Ali, kako kaže, oko 20% kupaca Ticketmastera nema telefon koji podržava NFC. Bluetooth je, sa druge strane, skoro sveprisutan, ali zahtjeva od svakog telefona da se upari sa uređajem za čitanje karata. To je onda zaista izazov kada hiljade posjetilaca čekaju na mjestu održavanja.

Zato su prednosti prenosa podataka zvukom to što svaki pametni telefon može da reprodukuje zvuk – a skoro svaki tablet ima mikrofon, pa nema potrebe za kupovinu nove skupe opreme.

Prenos podataka zvukom nije ništa novo. To je stara računarska tehnologija. Nešto stariji čitaoci će se sjetiti “cvrkutanja” dial-up modema što je zapravo digitalni podatak kodiran u zvuk, kojeg zatim tumači drugi računar. Još stariji čitaoci koji su prve IT korake napravili na kućnim računarima osamdesetih godina prošlog vijeka znaju da smo sličnom tehnologijom učitavali prgrame i igre na osmobitnim mašinama poput spektruma i komodora.

Za razliku od dial-up modema, nova tehnologija prenosa podataka prenosi poruke preko vazduha, umjesto preko žica, čak i ako ne audio frekvencije koje koriste nisu u čujnom opsegu čovjeka.

Sistem funkcioniše tako što jedan uređaj pretvara dio podataka, kao što je blok teksta, u sekvencu zvukova koji može da dekodira drugi uređaj. Prijemni uređaj obrađuje audio signal i pretvara ga u prvobitni oblik.

Postupak liči na upotrebu Morzeove azbuke koju koriste slijepe i slabovide osobe, ali je nešto složeniji. Koristeći Morzeov kod, možete prevesti tekst u seriju audio impulsa koji neko drugi može da dešifruje. Problem sa Morzeovom azbukom je taj što vam je potrebno mnogo vremena da pošaljete složenu poruku tipa dužeg pisma jer se za kodiranje koristi samo jedan ton. Zato programeri u novoj tehnologiji koriste niz audio frekvencija kako bi spakovali više informacija u manje zvuka.

Sveobuhvatnost audio signala omogućava korisnicima da povezuju različite vrste uređaja bez brige o tome koje tehnologije podržavaju te gadžete. Na primjer, Activision Blizzard proizvođač video igara koristi tehnologiju zasnovanu na zvuku koju je razvila britanska kompanija Chirp kako bi igračima naslova Skilanders Imaginators omogućila da premještaju podatke o igri između aplikacije za mobilne uređaje i konzola za igranje kao što su PlayStation ili Xbox. Podaci se mogu prenositi i putem interneta, ali programeri su željeli da koriste tehnologiju koja je dovoljno jednostavna za djecu i koja radi bez internet konekcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here