PODELI

WWW – Tehnološki giganati SAD, njih više od 100 uključujući najznačajnije lidere poput Marka Zakerberga, Tima Kuka, Džozefa Bezosa i drugih, potpisali su zajedničko otvoreno pismo Kongresu u kojem traže podršku te institucije za nastavak programa DACA čije odredbe omogućavaju osobama koje su kao djeca imigrirali u SAD da nastave da žive i rade bez straha da će biti deportovani.

Prema riječima potpisnika neuspjeh očuvanja DACA programa ne samo da će dovesti do previranja, već će potencijalno koštati američku ekonomiju 215 milijardi dolara.

Tehnološki giganti su najglasniji podržavaoci očuvanja DACA programa u SAD od septembra kada je Trampova administracija najavila njegovo moguće ukidanje.

Potpisnici su pismo naslovili na lidere Republikanaca i Demokrata u Kongresu i Senatu SAD. Riječ je o predsjedniku Predstavničkog doma Polu Rajanu, liderki manjine u Kongresu Nensi Pelosi, lideru većine u Senatu Miču Mek Konelu i lideru senatske manjine Čarlsu Šumaheru. Potpisnici pozivaju Kongres da glasa za produženje DACA programa do 19. januara kako bi se Ministarstvu za domovinsku sigurnost dalo vrijeme za implementaciju promjena prije petog marta.

Taj tajming bi takođe omogućio da se usvoji novi zakon prije nego što dođe do potencijalnog zamrzavanja rada vlade ako demokrate i republikanci ne budu mogli da postignu kompromis o vladinoj potrošnji.

– Osim što izaziva ogroman preokret u životu zaposlenih u DACA programu, nepravovremeno reagovanje će dovesti do toga da preduzeća izgube vrijedne talente, uzrokovaće poremećaje u radnoj snazi i rezultirati značajnim troškovima. Studije ekonomista takođe su utvrdile da ako Kongres ne uspije da djeluje naša ekonomija može izgubiti 215 milijardi dolara BDP – navodi se u pismu.

DACA program je implementirala Obamina administracija u junu 2012. nakon što Zakon o razvojnim pitanjima, olakšicama i obrazovanju za strance (DREAM), koji bi štićenicima omogućio da podnesu zahtjev za stalnu rezidenciju, nije prošao Kongres.

DACA omogućava štićenicima dvije godine odlaganja deportacije i takođe ih čini podobnim za dobijanja radne dozvolu. Trampova administracija je odustala od programa DACA u septembru, ali je odložila njegovu otkazivanje za šest mjeseci, kako da bi Kongres imao vremena da nađe rješenje za 800.000 ljudi zaštićenih DACA programom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here