PODELI

WWW – Huawei i ZTE, kineski tehnološki giganti, prvi i peti najveći svjetski prizvođač telekomunikacione opreme mogli bi se naći pred zabranom prodaje opreme vladinim agencijama u SAD, ako nova uredba koju predlažu Republikanci stupi na snagu.

Riječ je o tihom ratu koji traje godinama, čije su posledice tvrdnje američkih obavještajnih agencija o navodnoj krađi tehnoloških tajnih podataka. Naime, američka strana tvrdi da kineske kompanije godinama unazad kradu povjerljive tehnološke podatke do tamošnjih kompanija, i da je to jedan od razloga njihovog tržišnog rasta i uspjeha.

Takođe, godinama se provlače teze o tome da se američke agencije i institucije špijuniraju zahvaljujući opremi kineksih proizvođača, koje su, kako tvrde, pod direktnom kontrolom kineske komunističke partije.

Predlog uredbe podnio je republikanac iz Teksasa Majkl Konavej, koji vodi istraživanje navodnog mješanja Rusije u američke izbore održane 2016. Uredba se zasniva na prošlim akcijama protiv kompanija Huawei i ZTE, što je uključivalo i zabranu prodaje ZTE proizvoda vladinim agencijama SAD-a 2013. godine. Još jedan predlog koji je prošle godine podnesen imao je za cilj da odvrati Pentagon od kupovine telekomunikacione opreme kineskih ili ruskih proizvođača.

Sada bi stvari mogle ići korak dalje i, kako se navodi, ukloniti svaku mogućnost da Huawei i ZTE tehnologija dođe u kontakt sa vladom SAD-a kroz dugačak lanac kompanija i prodavaca koji kroz ugovorne obaveze isporučuju proizvode američkoj državi.

Predlaže da se zabrani angažovanje kompanija koji koriste bilo šta od sledećeg:

  • Telekomunikacionu opremu koju proizvodi kompanija Huawei Technologies ili ZTE Corporation (ili bilo koja njihova podružnica ili predstavništvo takvih
  • Telekomunikacione usluge koje pružaju takvi subjekti ili koriste takvu opremu
  • Telekomunikacionu opremu ili usluge proizvedene ili pružene od strane kompanije za koju relevantne agencije smatraju da je entitet koji je u vlasništvu ili ga kontroliše ili na drugi način povezuje sa vladom Kine ili Rusije

Predlog uredbe predstavljen je devetog januara. Da bi se predlog došao na glasanje, prvo mu treba odobrenje Odbora za nadzor i reformu vlade, kojem je upućen. Ako Odbor odobri predlog, onda će uredba biti upućena Senatu i ako ga to tijelo odobri, uredba se šalje predsjedniku čijim potpisom uredba postaje obavezna.

Dakle, ovo je početak dugog procesa, i još jedan jasan signal o većem otklonu Vašingtona od dva najuspješnija kineska međunarodna tehnološka izvoznika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here