PODELI

WWW – Autonomni policijski automobil kojim umjesto vozača upravlja vještačka inteligencija glavna je tema patenta koji je Američkom zavodu za patente podnijela kompanija Ford.

Iako patentni podnesci ne budu uvijek odobreni, sama činjenica da je ova ideja u razvoju budi interesovanje.

Patent, za koji je javnost saznala putem portala Motor1, opisuje autonomno policijsko vozilo koje bi moglo da otkrije prekršaje koje vrši neko drugo vozilo, bilo samostalnim sistemima detekcije ili uz pomoć nadzornih kamera, senzora i drugih pomagala širom putne infrastrukture.

Patent sadrži koncept prema kojem policijski automobil na motorni pogon koristi vještačku inteligenciju (AI) da daljinski izdaje komande o kretanju i akcijama vozila.

– Metoda može dalje uključiti procesor koji sa udaljene lokacije izvršava jednu ili više akcija u odnosu na prvo vozilo – navodi se u patentnoj dokumentaciji.

Drugim riječima, autonomni policijski automobil se može bežično povezati sa automobilom čije kretanje nadzire kako bi komunicirao s putnikom, potvrdio njegov identitet i preduzeo određene mjere.
Autonomno policijsko vozilo

Tehnički gledano, Fordov patentni podnesak opisuje algoritam za mašinsko učenje koji bi mogao utvrditi da li vozilo krši saobraćajne propise i omogućati kontakt sa vozačem.

Patent takođe opisuje metod kojim policijski sistemi u autonomnom policijskom automobilu mogu ručno preuzeti kontrolu nad vozilom ili koristiti svoju bežičnu vezu sa različitim bazama podataka kako bi dobili više informacija o onima koji krše zakon.

Da ponovimo, patent ne predstavlja predstojeći proizvod. Navjerovatnije da smo, u ovom momentu, mnogo godina udaljeni od autonomnih automobila robota kojim upravlja vještačka inteligencija. Nema sumnja da ova oblast dalje otvara polemiku o tome da li će patrolna policija u perspektivi biti još samo jedna vrsta radnih mjesta koja postaju “žrtve” automatizacije.

Svakako, startapi širom svijeta dobili su novu temu za razišljanje, a to su autonomni sistemi u vozilima za specijalne namjene poput policijskih, vatrogasnih, bolničkih i niza drugih. Zato bi ovaj patent možda trebalo posmatrati kao revolucionaran u smislu otvaranja novog tržišta i razvoja novih tehnologija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here