PODELI

WWW – Stomatološki startapi postaju sve popularniji u SAD, ali i širom svijeta jer se nalazimo u vremenu kada se ova stogodišnja industrija nalazi u procesu digitalizacije i uvođenje novih tehnologija predstavlja neophodnost, a veličina tržišta se mjeri u desetinama milijardi.

Osnovni problem koji stomatološki startapi pokušavaju da riješe je visoka cijena stomatoloških usluga naročito kada je riječ o protetskim zahvatima, kao i nedustupnost profesionalnih stomatoloških usluga u ruralnim predjelima.

Prema nalazima Američkog udruženja ortodonata, pravilno poravnanje zuba doprinosi razvoju zdravog ugriza. Takođe se navodi da se pravilno poravnati zubi lakše i kvalitetnije peru, što pomaže u sprečavanju razvoja plaka, bakterija i karijesa. U međuvremenu, kod osoba sa nepravilno poravnatim zubima može lakše doći do oštećenja gleđi pa čak i do gubitka zuba.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prošle godine tržište ortodontskih usluga ostvarilo prihod od 11 milijardi dolara, prema navodima kompanije IBISVorld, onda ne treba da čudi zašto stomatološki startapi sve više i više u fokusu imaju razvoj proizvoda za ispravljanje i izbjeljivanje zuba.

Slično Uberovom i Liftovom efektu na taksi industriju, novi stomatološki startapi mogu potencijalno da promjene stotinu i više godina staru industriju i povećaju dostupnost stomatološke njege.

Izrada protetskih pomagala koja omogućavaju ispravljanje nepravilnog položaja zuba zahtjeva komplikovan i precizan proces pa je u skladu sa tim i cijena takvih usluga prilično visoka.

Kompanija Uniform Teeth pokrenuta je prve sedmice ove godine, a jedan je od nekoliko tehnoloških startapa koji su se pojavili posljednjih godina kako bi ušli na tržište dentalne njege. Usluga koju pružaju “Jedinstveni zubi” košta 3.500 dolara i nudi liječenje koje je najsličnije tradicionalnom procesu izrade protetskih pomagala za ispravljanje zuba. Prije nego što počne bilo kakvo liječenje, uslov je da pacijent dođe u ordinaciju da se sastane sa njegovim licenciranim ortodontom kako bi se napravio rendgenski snimak i odradio stomatološki pregled.

Ono što razlikuje ovaj startap od tradicionalnih ortodontskih usluga jeste to što Uniform Teeth ne zahtjeva stalne posjete osobama. Umjesto toga, nakon prvih sesija, pacijenti se svake sedmice “sastaju” sa ortodontom preko mobilne aplikacije. Posljednja posjeta, je zamišljena tako da se osigura da terapija ide dobro i da nisu neophodne dodatne intervencije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here