PODELI

WWW – Bitkojn je izgubio polovinu vrijednosti početkom sedmice kada je, prema coinbase izvještaju, pao na 7.540 dolara u odnosu na gotovo 20.000 koliko je ta digitalna valuta vrijedila sredinom decembra 2017.

To je drugi nagli pad ne samo bitkojna već i većine drugih najpoznatijih kriptovaluta u poslednjih nekoliko mjeseci što ukazuje da je riječ o nekom značajnijem strukturnom poremećaju.

Sada se može govoriti o blagom oporavku sudeći prema CoinMarketCap valutnoj procjeni jer su nakon bitkojna i ogromna većina ostalih kriptovaluta počele da bilježe, u značajnom procentu, dvocifreni rast.

Ono što je i dalje fascinantno je mogućnost nagle promjene vrijednosti tržišta kriptovaluta, jer je samo zbog poslednje valutne depresije ukupna vrijednost bitkojna pala za 177 milijardi dolara. Prema CoinMarketCap procjeni ukupna vrijednost kriptovalutnog tržišta je sada oko 450 milijardi dolara, što osim bitkojna uključuje više stotina kriptovaluta.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2013. Robert Šiler poznat po anti-bitkojn stavovima koje javno iznosi poslednjih nekoliko godina počeo je da bude naglo citiran ovih dana nakon pada vrijednosti kriptovaluta zbog njegovog predviđanja da će bitkojn doživjeti kolaps makar trajao i 100 godina.

Ako tražimo glavne uzroke pada vrijednosti tržišta kriptovaluta možda ne možemo zaključiti koji su to događaji dominantno na to uticali jer isto to pokušavaju stručnjaci i analitičari širom svijeta, ali postoje neke zakonitosti koje možemo uočiti i tako se makar malo približiti istinskim uzrocima.

Prva stvar koju možemo zaključiti je da se cijelo kriptovalutno tržište zasniva na uspjehu bitkojna kao revoluliconarnog proizvoda koji je prvi promovisao moć blokchain tehnologije. Ne samo da su sve ostale kriptovalute kreirane po uzoru na bitkojn već se može reći da su to samo varijacije ove digitalne valute jer niti jedna nakon nje nije donijela ništa revolucionarno.

Pojava mora kriptovaluta uzrokovana je moćnim mogućnostima koje one pružaju poput anonimne kupovine različitih roba i usluga, preko jednostavnog sistema transakcija pa sve do prevazilaženja finansijskog medijatora što su sadašnje banke i slične finansjske institucije.

Dakle više od 95 odsto kriptovaluta počelo je da gubi vrijednost prema “bitkojn scenariju” gotovo trenutno kad i bitkojn. Posmatrajući grafik vrijednosti kriptovaluta moglo bi se zaključiti da se vrijednost velike većine kriptovaluta ponaša kao stado ovaca ili druge domaće stoke predvođene ovnom predvodnikom što je u ovom slučaju bitkojn.

Sve to navodi na zaključak da će sudbina bitkojna određivati budućnost cijelog tržišta kriptovaluta, a jedino što sa sigurnošću možemo tvrditi je da postoji nekoliko indikatora pada vrijednosti kriptovalutnog tržišta.

Sve veća polemika među liderima najrazvijenijih zemalja svijeta o neophodnosti uvođenja regulacije na kriptovalutna tržišta pojačala je nesigurnost investitora i cijele zajednice. Prošle sedmice američki Državni sekretar za finansije Stiven Mnakin kazao je da planira da sa kolegama iz G20 razgovara o uvođenju regulative na redovnom godišnjem samitu koji je planiran za mart.

Govoreći pred senatskim komitetom za bankarstvo on je ocijenio da kriptovalute ne predstavljaju opasnost za stabilnost finansijskog sistema ali i izrazio zabrinutost zbog njihove moguće zloupotrebe poput pranja novca i drugih nelegalnih aktivnosti.

Tu je naravno i odluka indijske vlade da sprovede neku vrstu nadzora nad tržištem kriptovaluta kako bi onemogućila ilagalne aktivnosti, ali Techcrunch je detaljno objasnio da nije riječ ni o kakvoj zabrani bitkojna.

Indijski ministar finansija Aran Džejtli kazao je tamošnja vlada nije uvela nikakve zabrane i da prepoznaju mnoge prednosti koje blockhain tehnologija donosi poput mogućnosti transakcija bez posrednika.

Bilo kako bilo redakcija Startapovanja i dalje ostaje pri tvrdnji da je najveća vrijednost koju bitkojn i ostale kriptovalute posjeduju ogromna zajednica onih koji vjeruju u blockchain i da je novčana vrijednost mnogo manje važna od revolucionarnih promjena koje će neminovno morati biti uvedene u novi međunarodni finansijski sistem zasnovan na decentralizovanoj platformi koja nezavsino funkcioniše i otklanja potrebu za posrednikom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here