PODELI

WWW – Nisan Motor i kompanija DeNA najavili su u subotu da će terenski testovi Easy Ride, taksi službe sa samoupravljivim vozilima projekta koji su razvili zajedno, početi narednog mjeseca u Japanu, prenosi Reuters.

To znači da su Nissan i DeNA sada u trci sa Uberom, Liftom, GM, Didi Chukingom i drugim kompanijama koje su pioniri u kreiranju samoupravljivih vozila, sa ciljem lansiranja komercijalnih verzija u narednih nekoliko godina.

DeNA je veb orjentisana kompanija sa sjedištem u Tokiju, koja je vjerovatno najpoznatija izvan Japana kroz partnerstvo sa kompanijom Nintendo tomo izrade video igre “Heroes of Fire Emblem”.

Druge njegove usluge, međutim, obuhvataju širok spektar djelatnosti, uključujući e-trgovinu, industriju zabave, zdravstvo, društvene mreže, ali i automobilske tehnologije.

Prije dvije godine, DeNA je pokrenula proizvodnju sopstvenih samoupravljivih vozila u saradnji sa francuskom kompanijom EasyMile, koja se koriste za pružanje usluga prevoza pod imenom Robot Shuttle u japanskim gradovima.

Prvi terenski test Easy Ride vozila počeće petog marta u gradu Jokohama, južno od Tokija, gdje se nalazi glavno sjedište kompanije Nissan.

Taksi vozila bez vozača, koje kompanije nazivaju “robo-vozila”, prevoziće putnike na 4,5 kilometra dugoj lokaciji između tržnog centra Jokohama World Porters i Nissanovog korporativnog kompleksa.

Tokom vožnje, putnici mogu da isprobaju funkcije Easy Ride da koristeći mobilnu aplikaciju zatraže sugestije o lokalnim destinacijama za razgledanje, koje se zatim prikazuju na ekranu tableta u automobilu sa kuponima dostupnim za preuzimanje.

Centar za daljinsko praćenje će nadgledati automobile tokom testiranja na terenu a putnici će nakon vožnje popunjavati anketu o njihovim iskustvima i koliko će biti spremni da plate vožnju Easy Riderom kada ta usluga bude .lansirana

Nissan je jedan od nekoliko japanskih proizvođača automobila koji će do početka sledeće decenije dobiti prva samoupravljiva vozila na putevima, motivisani sve starijim stanovništvom u zemlji, za koje je potrebno više transportnih opcija, kao i ljetnjom olimpijadom 2020. godine u Tokiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here