PODELI

PODGORICA – Regionalni pionir na polju blokčejn tehnologije i kriptovaluta Aleksandar Matanović u utorak je održao predavanje u M:tel Digitalnoj Fabrici  u svrhu raščlanjivanja termina koji su sve zastupljeniji u svakodnevnom razgovoru.

Aleksandar Matanovic

U prepunoj sali M:telove Digitalne Fabrike Aleksandar je sa prisutnima podijelio svoja iskustva u radu sa kriptovalutama i uporedio trenutnu situaciju na domaćem tržištu sa stanjem na svjetskom tržištu kada se radi o bitkoinu kao sredstvu plaćanja.

Aleksandar je, takođe, prisutnima pojasnio principe funkcionisanja blokčejna, rudarenja i decentralizovanih sistema koji čine tehnologiju koja stoji iza bitkoina koja će potencijalno u budućnosti redefinisati način poslovanja, finansijskih transfera i ugroženih ekonomija.

Objasnio je glavnu razliku između funkcionisanja centralizovanih i decentralizovanih sistema, gde je decentralizovane sisteme uporedio sa takozvanim peer to peer decentralizovanim vezama u kome svako čvorište mora da “odobri” transakciju kako bi se ona obavila, što ovu tehnologiju čini najsigurnijom do sada.

Na tvrdnju da zbog porasta volatilnosti u prethodnih godinu dana ljudi imaju tendenciju da bitkoin posmatraju kao investiciju i upitan da da prognozu i savet potencijalnim investitorima rekao je:

-Nemojte da investirate u nešto što ne znate šta je. Očekuje se da će volatilnost bitkoina u budućnosti opadati,i već pada jer što je veća tržišna kapitalizacija i broj korisnika  to je volatilnost manja. Za nekoga ko je nov u ovome ovi nagli skokovi i padovi kursa deluju zastrašujuće, ali tržište, prosto, nije dovoljno veliko za nagli skok bitkoina od 60% kao što je to bilo zabeleženo 2013. godine. Teško je da će bitkoin ikada postići stabilnost kursa koje imaju klasične valute, iz prostog razloga što njegova vrednost zavisi od tržišta, a ne od banke u centru koja ima uvek dovoljno alata da stvara novac.

U svetu mladih biznisa blokčejn tehnologija i bitkoin koji je nastao kao njen rezultat nude čitav novi finansijski ekosistem i plodno tle za ravoj novih generacija startapa.

Aleksandar Matanović se bavi kriptovalutama od 2011. Završio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu i Master studije iz oblasti Digitalnih valuta. Od 2012. je suvlasnik servisa za otkup i prodaju bitkoina koji u svom sastavu ima i 3 automata za kupovinu bitkoina. Takođe je suvlasnik srpske franšize CoinTelegraph-a i jedan od osnivača Bitkoin Asocijacije Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here