PODELI

WWW – Five Seasons Ventures, novi investicioni fond namijenjen evropskim startapima iz oblasti poljoprivrede i agrikulture pokrenuo je liniju vrijednu 60 miliona eura za ulaganje u perspektivne kompanije, objavljeno je na zvaničnom sajtu.

To je još jedan pokazatelj da Evropa sve manje zaostaje za SAD kada je riječ o startap industriji odnosno investitorima bez kojih je razvoj neke oblasti gotovo nemoguć.

Ova Venture Capital (VC) kompanija, sa sjedištem u Francuskoj, kaže da planira da se fokusira na kompanije u ranoj fazi razvoja čije tehnološke inovacije rješavaju ključne izazove u sektoru hrane i agrokulture.

Fokus će, kako navode, biti stavljen na zdravu hranu, optimizaciju lanca snabdijevanja, na kvantifikovanu i personalizovanu ishranu, kao i na razvoj alternativnih proteina.

Pet Seasons Ventures su osnovali Ivan Farneti i Niccolo Manzon, pri čemu su i direktori ovog fonda. Farneti je investitor sa iskustvom, a prethodno je bio osnivač Doughti Hanson Technologi Ventures i član upravnog odbora kompanije Seedcamp.

Drugi osnivač Manzoni kazao je za Techcrunch da je u fond donio značajno investiciono iskustvo u oblasti hrane i agrokulture.

U svojoj dosadašnjoj ulozi u evropskoj kancelariji za porodicu, prethodno je podržao 10 kompanija u sektoru prehrambenih tehnologija, kao što su Impossible Foods, Perfect Dai, Beiond Meat, Clear Labs i Memphis Meats.

Iako će u fokusu investitora biti prevashodno kompanije iz Italije i Francuske, program ej namijenjen cijelom evropskom kontinentu, pa i regionalni startapi mogu konkurisati za investiciona sredstva.

Sektor hrane i poljoprivrede postao je uzbudljiv prostor za ulagače, sa prvim talasom startapa u ranim fazama u Silicijumskoj dolini, počevši od 2014. godine. Prema AgriFood Tech Investing Reportu, globalne investicije su dostigle 10,1 milijardi dolara u 2017. što je povećanje od 29% u odnosu na 2016. i povećanje od četiri puta u odnosu na 2014. godinu.

Porast inovacija u ovoj oblasti uzrokovan je mnogim faktorima, kao što je promjena potrošačkog načina razmišljanja kada je u pitanju kultura ishrane, snižavanje troškova tehnologije, kao i neusklađenost između globalne potražnje i snabdijevanja prehrambenih proizvoda.

Uprkos rastućem broju ulaganja, još uvek postoji mali broj investicionih kompania usmjerenih na sektor poljoprivrede, posebno u Evropi gdje će Five Seasons Ventures biti vodeći nezavisni fond za hranu za hranu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here