PODELI

WWW – Apple VR sistem koji bi trebalo da spriječi neprijatnosti i mučninu kod putnika tokom vožnje prihvaćen je u američkom patentnom zavodu i ovo je prvi put da se pristup rješavanja ovog problema bazira na virtuelnoj i izmjenjenoj stvarnosti.

Prema pisanju časopisa The Verge patent za Apple VR sistem je predviđen za samoupravljiva (autonomna vozila) i uključuje unutrašnje ekrane, kao i uređaje za prikaz virtuelne realnosti, uz pomoć kojih bi se mijenjala realnost za onoga koji se nalazi u vozilu.

Patent je, kako navode, predat još u septembru 2017. godine, a objavljen je krajem marta ove godine, te se u opisu navodi da mu je glavna namena da eliminiše situacije u vožnji koje dovode do mučnine kod putnika, a tako što prizore iz stvarnog svijeta zamjenjuje virtuelnim okruženjima.

Tu je i VR kontroler koji služi za generisanje sadržaja koji se potom projektuju na prozore automobila, te funkcioniše zajedno sa senzorima koji su povezani sa sjedištima, a koji ono što se prikazuje sinhronizuju sa kretanjem vozila da bi ovo odgovaralo virtuelnom sadržaju.

Portal VentureBeat navodi da bi ovaj koncept VR uređaja mogao u potpunosti izmjeniti način projektovanja samoupravljivih automobila budućnosti gdje bi se umjesto prozora montirali pametni ekrani koji su povezani sa sjedištima i drugim djelovima enterijera u vozilu.

Apple sugeriše da u automobilima budućnosti neće biti prozora, već da koriste unutrašnje ekrane i VR slušalice da bi prikazali stvarno ili vještačko okruženje. Na primjer, mali automobil tako može izgledati prostraniji ili se transformirati u potpuno drugačiji tip vozila. Prikaz bi bio usklađen sa “aktivnim sjedištem” i senzorima pokreta, omogućavajući da se kretanje automobila u realnom okruženju pretvori u vizuelno iskustvo.

Apple nudi i druge primjere, uključujući korištenje VR sistema koji vam vam može pročitati knjigu, omogućiti virtuelne sastanke sa kolegama ili poslovnim partnerima, pa čak i prikazivati scene sa automobilskih trka ili omiljene klipove iz filmova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here