PODELI

WWW – Zaposleni u kompaniji Google obratili su se pismom izvršnom direktoru kompanije sa zahtjevom da se prekine saradnja sa Pentagonom u projektu Maven, jer ne žele da učestvuju u razvoju ratnih tehnologija, prenosi Engadget.

Više od 3.100 zaposlenih u kompaniji Google potpisalo je peticiju koja se suprotstavlja učešću kompanije u programu Pentagona za razvoj vještačke inteligencije (AI).

Zaposleni su u pismu zamolili izvršnog direktora Sundara Pičaja da izvuče Google iz projekta, koji koristi vještačku inteligenciju za analizu videa i mogao bi poboljšati ciljanje bespilotnih vojnih letilica.

Dalje, oni ga pozvaju na uspostavljanje i sprovođenje politike koja podrazumjeva da kompanija ili njene podružnice nikada neće kreirati “ratne tehnologije”.

To bi moglo uključiti mnogo stvari, ali ako je ovo partnerstvo osnova, pomenuta politika bi uključivala jednostavno pružanje tehnologija kompanije Google vladinim agencijama u SAD. Gizmodo je prošlog mjeseca objavio vijest  da će kompanija ustupiti AI TensorFlow programerske alate za Pentagonov projekat Maven, a prema izvještajima, zaposleni su bili uznemireni što će ga vlada koristiti za poboljšanje operacija bespilotnih letilica.

Pentagon je prvi put najavio Projekat Maven prošlog maja kao sledeću generaciju primjene mašinskog učenja kako bi brže dobili upotrebljivu vještačku inteligenciju. Nešto od ovoga je namijenjeno automatizaciji administrativnih zadataka, ali Google-ov AI bi trebalo da poboljša sposobnost sistema da analizira video snimke kako bi bolje identifikovao mete i civila.

Uprkos onome tvrdnjama kompanije Google da je riječ o “ne-ofanzivnom” učešću u projektu Pentagon, pismo Pičaju je ispunjeno bojaznima da bi dalje učešće oštetilo brend korporacije.

– Zbog rastućih strahova od upotrebe vještačke inteligencije u ratne svrhe, Google se već trudi da zadrži povjerenje javnosti – navodi se u komentaru magazina The New York Times.

U članku se dalje navodi da Google neće imati mnogo koristi od pozivanja na postupke konkurencije.

– Argument da druge kompanije, kao što su Microsoft i Amazon, takođe učestvuju u projektu, ne čini učešće manje rizičnim za Google. Jedinstvena istorija Googlea, oličena kroz njegov moto “Ne budi zao” i njegov direktni upliv u živote milijardi korisnika ga oddatno obavezuju – zaključuje se u komentaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here