PODELI

WWW – Elias, robot koji obavlja funkciju učitelja starnih jezika predstavljen je kao pilot projekat u jednoj osnovnoj školi u Finskoj, prenosi Reuters.

Ovaj svojevrsni učitelj, kako navode, ima beskrajno strpljenje kada je u pitanju slušanje učenika koji beskonačno ponavljaju iste rečenice, uvijek odgovara na pitanja, a tako je programiran da učenicima ne bude neprijatno kada nešto ne znaju, čak može i da zapleše uz “Gangnam Style” za vrijeme pauza u nastavi.

Tako je ovaj projekat premijerni pokušaj zamijene “živog” učitelja jezika sa nastavnikom u obliku mašine, tačnije humanoidnog robota, koji dolazi u paru sa prilagođenom aplikacijom.

Projekat je dio pilot programa, i jedan od četiri robota koji su ušli u osnovne škole u finskom gradu Tampere.

Elias, kako tvrde, može da razumije i govori 23 jezika, a opremljen je softverom koji je kreiran tako da mu omogućava da protumači zahtjeve učenika, kao i da ih ohrabruje da što bolje uče.

Za početak, robot komunicira na finskom, engleskom i njemačkom jeziku, dok će drugi jezici postati dostupni tek ako se program bude pokazao uspješnim.

Elias prepoznaje i na kojem je nivou određeni učenik, te tome prilagođava pitanja, a ljudskim predavačima pruža informacije o napretku svakog učenika, te potencijalnim poteškoćama, ako do njih dođe. Predavači koji su da sada radili sa ovim robotom slažu se da predstavlja odličan način za podsticanje učenja i motivaciju učenika.

– Mislim da je u novom kurikulumu glavna ideja da robot dodatno motiviše djecu kao i da ih učini aktivnijim. Elias vidim kao jedan od alata za različite vrste nastave i različite vrste aktivnosti u učionici – rekla je učiteljica jezika Riikka Kolunsarka za Reuters.

Prosto rečeno cilj pilot projekta je da vidi da li ovi roboti mogu poboljšati kvalitet nastave.

Takođe, ne treba zaboraviti činjenicu da je prateća bojazan od gubitka radnih mjesta povezana sa bilo kakvom upotrebom robota u industriji, a ovde razloga za takvu zabrinutost ne bi trebalo da bude.

Elias i slični roboti ipak ne mogu zamijeniti “živog” profesora kada je riječ o uspostavljanju i kontroli reda u učionicama, pa će roboti makar u narednih desetak godina biti isključivo pomagala u nastavnom procesu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here