PODELI

WWW – Pametne registarske tablice koje u sebi sadrže digitalne ekrane, GPS sisteme i odašiljače signala počeće da se primjenjuju u Dubaiju u maju, piše BBC pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Nove pametne registarske tablice bi, prema riječima zvaničnika, trebalo da olakšaju promet saobraćaja u Dubaiju zbog niza prednosti koje donose. Ovi uređaji će, kao se tvrdi, moći samostalno da kontaktiraju hitne službe u slučaju sudara, komuniciraju sa drugim vozilima koji takođe imaju pametne tablice i razmjenjuju informacije o stanju na putevima ili čak šalju upozorenje u slučaju krađe vozila.

Prilikom testiranja poseban naglasak staviće se na ponašanje takvih tablica u toploj klimi koja vlada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao i moguće druge tehničke poteškoće.

S obzirom da će pametne registarske tablice doći s ugrađenim odašiljačima i GPS-om u javnosti se postavilo pitanje privatnosti i sigurnosti prikupljenih podataka. Testiranje ovih tablica je planirano da se završi u novembru, a njihova cijena zasad još uvijek nije definisana.

Troškovi za plaćanje novčanih kazni, naknada za parkiranje ili obnavljanje registarskih tablica biće automatski skidani sa računa korisnika. Broj tablice će se takođe moći mijenjati koristeći aplikaciju ili veb sajt tamošnje agencije za kontrolu saobraćaja (RTA).

Dubai je poslednjih nekoliko godina postao prepoznatljiv po potpunom prihvatanju tehnologija koje mogu da se koriste u različitim industrijama.

Prevoz se pokazao kao posebno interesantan kada je u pitanju njegova visokotehnološka ambicija, pa smo tako imali krajem septembra prošle godine test let prvog letećeg taksija u Dubaiju.

Pored toga, policajci u ovom gradu planiraju da patroliraju na letećim motorima. Ovo nisu jedine inovacije koje Dubai prihvata objeručke, pa je tako na primjer, nedavno otvorio prvu pametnu policijsku stanicu, uveli su plaćanje nekretnina bitcoinima, imenovali prvog ministra vještačke inteligencije, a takođe grade i Mars Science City.

Uspjeh ovog pilot projekta mogao bi da odredi budućnost upotrebe pametnih registarskih tablica u drugim državama širom svijeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here