PODELI

PODGORICA – Daktilograf, prototip softvera za pretvaranje govora u tekst, djelo istoimenog crnogorskog tima stručnjaka biće premijerno predstavljeno 9. maja u Digitalnoj Fabrici u Podgorici, kazao je za naš portal Amil Čengić izvršni direktor tog startapa.

– Naše rješenje nije ograničeno na govorno područje (srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski), kao ni na broj riječi u predefinisanom rječniku. Svi proizvodi konkurentskih kompanija izgrađeni su na osnovu sistema biblioteka, u kojem softver traži izgovorenu riječ u već predefisanoj audio biblioteci. Ta vrsta tehnologije ograničava upotrebu njihovih alata na riječi u bibliotekama, kao i na jedno govorno područje – kazao je Čengić.

Osnivači startapa Amil Čengić, Mirsad Hadžalić, Miroljub Ćirović, i Erdal Duraković razvili su rješenje koje “gotovo trenutno zapisuje ono što govorite” i koje, za sada, radi za sve južnoslovenske jezike.

To je engine zasnovan na algoritmu koji, kako kažu kreatori, nije isključivo oslonjen na audio biblioteke, već posmatra riječi kao audio signale, rastavlja ih, prepoznaje i pretvara u pisani tekst.

– Daktilograf je, prije svega, namijenjen medijima i novinskim agencijama, ali njegovu primjenu u budućnosti vidimo i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave, kao i u indutriji glasovnih komandi, robotici, edukaciji, titlovanju i još niz mogućih pravaca primjene – kažu autori.

Aplikacija koju razvijaju će, kako tvrde, moći biti ugrađena u fizičke uređaje poput audio snimača, ispisani tekst može da šalje direktno na email, u CMS medija, na Cloud…

Za dalji razvoj projekta, da bi što prije došli do proizvoda podobnog za tržišnu komercijalizaciju, neophodna im je investicija.

Ekipa Daktilografa je u procesu pregovora sa beogradskom investitorskom kućom ICT Hub Venture, a nedavno su, nakon drugog kruga pregovora, ušli u treću fazu, posljednju pred odobravanje finansiranja.

– Pozivamo sve kolege iz startap zajednice, kao i sve koji žele da se upoznaju sa našim rješenjem da prisustvuju premijernoj prezentaciji našeg startapa u Podgorici u Digitalnoj Fabrici devetog maja u 19 sati – poručili su na kraju razgovora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here