PODELI

WWW – Padoh na Mančester, bacila me Borusija, samo da Galatasaraj ispoštuje, neki su od izraza koji ste u ovom ili nekom drugom obliku sigurno mnogo puta čuli od manje ili više zaluđenih kladioničara, poslednje dvije decenije od Svjetskog prvenstva u Frnacuskoj 1998. kada bilježimo i pojavu prvih kladionica na ovim prostorima.

Kako se tehnologija neumitno uvlači u sve pore “života i rada” tako se i “najvažnija sporedna stvar na svijetu” digitalizuje pa će izrazi poput “padoh na Devilse iz Dortmunda” ili “šta mi je trebalo da igram robotsku ligu” ubrzo postati dio svakodnevice.

Finale otvorenog prvenstva Njemačke za robotske fudbalske timove – RoboCup German Open 2018, koje je završeno krajem aprila, donijelo je velika uzbuđenja, preokrete, veliku borbu ukratko rečeno sve ono što se od jednog finala i očekivalo.

U finalu u dvorani u Magderburgu su se susrela dva vrlo jaka sastava, kao provizorni domaćini nastupili su Devilsi iz Dortmunda a u ulozi gostiju našao se tim HTWK.

Počelo je jakim pritiskom domaćina, pa su se na samom startu u početnoj borbi za loptu tri gostujuća igrača našla na zemlji, te su čak morale da reaguju i sudije pomažući fudbalerima da stanu na noge.

Početni pritisak ubrzo je rezultirao konkretnim atacima “Đavola” te je u jednom od takvih napada napadač Devisla je sjajnim kretanjem pronašao prazan prostor među tri odbrambena igrača izborio se za loptu tačnom pred golom ekipe HTWK i lagano plasirao loptu u golmanov donji desni ugao.

Ipak početni šok kao da je dao dodatnu snagu gostima te su ubrzo došli do preokreta i sjajnom partijom na kraju došli do zaslužene pobjede titule prvaka rezultatom 5:2. Snimak cijele finalne utakmice možete pogledati na istaknutom videu.

Iskreno govoreći robotski fudbal je za sada daleko od zabave za “široke narodne mase” ali iz godine u godinu roboti u ovoj internacionalnoj ligi postaju sve bolji, a utakmice zanimljivije.

Prava zabava namijenjena je tek nekolicini frikova, ljubitelja novih tehnologija (koji su kao po deafoltu anti-sportisti), što ne znači da se u godinama koje dolaze “stanje na terenu” neće promijeniti i da će humanoidni roboti-fudbaleri uskoro početi da trče, “primaju” lopte, rolaju, izvode “štiklu”, “biciklo” ili “suvi list”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here