PODELI

PODGORICA – Prezentacija startapa Daktilograf, prototipa softvera koji pretvara glas u tekst, oduševila je posjetioce u Digitalnoj Fabrici u srijedu, a kreatori su kazali da su na korak od dobijanja investicije. 

Tokom prezentacije priređena je demontracija rada prototipa Daktilograf koja je pobrala simpatije publike i izmamila obećanja o podršci najviših državnih organa, kao i predstavnika privatnog sektora.

PR i marketing menadžer Fabrike Bojana Maraš, kazala je da je prezentacija Daktilografa bio jedan od najuspješnijih događaja koji je organizovan u tom prostoru.

Ministarka nauke Sanja Damjanović imala je samo riječi hvale za projekat Daktilograf i najavila pokretanje konkursa za podršku inovativnim startapima i timovima.

Vuko Perišić, šef IT odjeljenja Skupštine Crne Gore je osim iskazane volje za podršku startapu, ukazao na zakon prema kojem serveri koji koriste organi državne uprave moraju biti na teritoriji države. Zato bi, kako je rekao, eventualna primjena komercijalne verzije Daktilografa u Skupštini izisikivala izradu specijalizovane platforme.

Direktor razvoja startapa Mirsad Hadžalić kazao je da su u timu više nego zadovoljni rezultatima prezentacije i oduševljeni podrškom koju su dobili.

– Potpisivanje predugovora sa svima koji nam pruže podršku u ranoj fazi razvoja je poslednji korak pred dobijanje investicije. Zato smo oduševljeni večerašnjim reakcijama i najavama o podršci koje smo dobili. S obzirom da je događaj organizovan u kratkom roku, nama slijedi veliki broj direktnih demonstracija rada u institucijama i kompanijama čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju prezentaciji – istakao je on.

Ekipu Daktilografa krajem maja očekuje sličan događaj u beogradskom ICT Playground akceleratoru što je početak regionalne prezentacije ovog inovativnog rješenja.

Podjetimo, Autori kao prednost njihovog u odnosu na druga slična rješenja, navode to da njihov algoritam nije isključivo oslonjen na audio biblioteke, već posmatra riječi kao audio signale, rastavlja, prepoznaje i pretvara u niz stringova pisani tekst.

– Naša želja je da Daktilograf bude prvi crnogorski startap koji će dobiti finansiranje, a da ne bude ‘primoran’ na registraciju u inostranstvu i da takav pristup postane praksa – zaključio je Hadžalić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here