PODELI

PODGORICA – Povodom 10 godina poslovanja, kompanija DoMEn doo, kao agent nacionalnog domena .ME, danas organizuje “Dan Programiranja” u Delta City Podgorica, od 12:00 do 18:30h.

“Tim kompanije DoMEn smatra da je jedna od najvažnijih stvari, pored pomoći startapovima i aktivne uloge u formiranju digitalne zajednice, obuka mladih ljudi iz oblasti programiranja i preduzetništva sa ciljem stvaranja naraštaja koji u budućnosti mogu dati veliki doprinos razvoju društva u mnogim segmentima”, naglasio je Predrag Lešić, izvršni direktor DoMEn-a, kompanije koja ovim projektom realizuje još jednu u nizu brojnih društveno korisnih aktivnosti sa ciljem da pozitivno utiču na razvoj digitalnog društva u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

“Dan programiranja” zvanično je otvorila Dragica Sekulić, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore, koja je tom prilikom naglasila:

– Nacionalni internet domen „me“ je jedan od simbola suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u digitalnom svijetu. Iako među najmlađim državnim kodovima domena najvišeg nivoa, domen „.me“ je za kratko vrijeme ostvario izvanredan uspjeh na globalnom tržištu, kako po broju registracija, tako i po kvalitetu sadržaja. Za naš domen sa punim pravom kažemo da je svojevrsni internet ambasador Crne Gore u svijetu. Popularnost našeg domena zasnovana je na činjenici da zamjenica „me“ u mnogim svjetskim jezicima ima slično ili isto značenje kao i na našem jeziku, što daje velike mogućnosti za marketinšku upotrebu ove ekstenzije, u cilju onlajn promocije i plasmana proizvoda, ideja i informacija kako u privatne, tako i u poslovne svrhe. U nacionalnom registru internet domena bilježimo više od 900.000 registracija. Ostvarena je saradnja sa 354 akreditovana registrara, koji naš domen nude krajnjim korisnicima širom svijeta. Po ovom osnovu i po osnovu poreskih zahvatanja, državni budžet je prihodovao skoro 30 miliona eura u prethodnih 10 godina.

Na naše pitanje da li će i na koji način ministarstvo ekonomije i država dati podršku inovativnim startap kompanijama u Crnoj Gori, ona je kazala da žele da daju podršku, ali da sada razmatraju modele kako da to urade.

– Ono što mi sad radimo sa Ministarstvom nauke je da utvrdimo šta je to što je uopšte potrebno Crnoj Gori da bi se uopšte mogli razviti startapi. Moj iskustvo sa mnogima koji su bili deo startapa do sada, je da ih zakonska i podzakonska akta ne prepoznaje na pravi način. Trenutno radimo analizu kako da startape uvedemo u sistem razvoja neke vrste preduzetništva u Crnoj Gori i raspoloženi smo za svaki oblik saradnje i pomoći, jer prepoznajemo mlade ljude koji su inovativni i imaju odlične ideje i budućnost. – kazala je ona.

Prije početka radionica upriličeno je otvaranje i dodjela nagrada “DoMEn kup-a” pobjednicima onlajn takmičenja u algoritamskom programiranju, koje je uručila ministarka ekonomije, Sekulić. Nagrađeni su Nina Mitrović iz Tivta (SMŠ “Mladost”, 1. mjesto), Filip Došljak iz Berana (Gimnazija “Panto Mališić”, 2. mjesto), Jovan Kašćelan iz Podgorice (Gimnazija “Slobodan Škerović”, 3.mjesto) i Petar Vukotić iz Tivta (OŠ “Drago Milović” 4. mjesto).

Događaj je koncipiran u šest glavnih radionica, u kojima su posjetioci imali priliku da se smjenjuju na svakih sat vremena a koje su se održavale istovremeno.
To su CodeWeek osnove programiranja, CodeWeek napredno programiranje, FIRST LEGO League osnove programiranja, FIRST LEGO League napredno programiranje, Domenova škola programiranja i Demonstracija VR/AR.

Pored radionica, posjetioci su imali priliku da posjete štandove na kojima su bili predstavljeni crnogorski fakulteti. Ovaj događaj je zaista pokazao da Crna Gora ima potencijal, dok su najmlađi učesnici zaista pokazali impresivno znanje i interesovanje za digitalne tehnologije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here