PODELI

PODGORICA – Najvažnija stvar u koju ulažemo kada je riječ o startapima su odlični osnivači, odnosno timovi, a investiramo u rasponu od 100.000 do tri miliona eura u regionalne startape, kazao je u razgovoru za Startapovanje Jan Kobler jedan od direktora u investitorskoj kući SC Ventures.

Sa gospodinom Koblerom smo razgovarali tokom PODIM događaja neke vrste pretkvalifikacija za istoimenu regionalnu konferenciju koja se svake godine održava u Mariboru, a on je između ostalog govorio o značaju startap konferencija, povezivanja regionalnih startapa, investiranju i drugim zanimljivim temama.

KOBLER: U početku dok se još formira startap ekosistem u nekoj državi ovakvi događaji su izuzetno važni, na prvom mjestu to podizanje svijesti o značaju startap zajednice. Mislim da je u početku čak važnije susretanje preduzetnika međusobno nego sa investitorima. Na toj bazi se stvaraju kontakti, partnerstva i to je taj neki “melting pot” koji treba da proizvodi kompanije koje treba da postanu investibilne. Tako da vidim veliki značaj ovakvih događaja za cijelu startap zajednicu.

STARTAPOVANJE: Slogan PODIM konferencije je Start:up Balkan. Na konferenciji se pojavljuju startap timovi iz cijele bivše Jugoslavije. Koliko je iz te perspektive važno povezivanje startap timova iz različitih država za ukupni razvoj startap ekosistema na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi?

KOBLER: Pa jednom je to bilo jedno tržište. Sada je to šest-sedam različitih tržišta. Mislim da ako se startapi povežu, pogotovo u toj fazi validacije njihovih proizvoda ili usluga, logično je da će bilo kakvo širenje van matične države biti na susjedna tržišta. Ako se startapi susreću na događajima, ako se druže, ako sarađuju, anda validacija njihovih proizvoda i usluga, kao i ekspanzija dobija jednu sasvim novu dimenziju. Prevashodno jer startapi kroz ekspanziju na region mogu postići neku kritičnu masu korisnika ili klijenata. Tako da tu vrstu saradnje vidim kao međufazu između djelovanja na matičnom tržištu i ekspanzije na Njemačku, Francusku i druge razvijene države Evrope i svijeta.

STARTAPOVANJE: Vi ste investitor, odnosno sada konkretno predstavnik investitorske kuće SC Ventures. Šta je ono najvažnije u šta vi ulažete kada je riječ o startapima, koja je najvažnija karakteristika nekog startapa da bi se mogao nazvati investibilnim iz vaše perspektive?

KOBLER: O tome bi mogao govoriti veoma dugo, ali u suštini najvažnija stvar u koju ulažemo su odlični osnivači, odnosno odlični timovi. Dalje, ti timovi bi trebalo da su se već pokazali na tržištu bilo sa prototipom, ili proizvodom za kojim se javlja potražnja, odnosno da imaju kupce i da im je potrebna podrška. Kad kažem podrška ne mislim isključivo na novac, nego i na mentorstvo, investiciju, širenje na druga tržišta… Mi želimo da budemo platforma, alat za te kompanije da naprave taj sledeći korak u skaliranju.

STARTAPOVANJE: A kada je riječ o tipovima kompanija, odnosno segmentima industrija u kojima djeluju, da li tu postoje neka pravila ili uslovi?

KOBLER: Mi apriori nikome ne kažemo ne, ali ima nekih karakteristika koje su nam prihvatljivije. Investiramo u tehnološke kompanije, koje razvijaju rešenja za globalno tržište i pokazuju realan potencial brzog rasta i skalabilnosti. Recimo jedna tipična kompanija koju bi podržali bi bio startap sa softverskim rješenjem u nišnoj vertikali koja gađa B2B tržište. Radije izbjegavamo B2C jer podrazumjeva drugačije strategije, i po pravilu su nam malo manje interesantne kompanije sa izraženijom hardverskom komponentom, jer te kompanije generalno traže više uloženog kapitala. skuplji,  a i realno imamo manje znanja iz tog polja. U najkraćem to bio bio profil kompanije u koju bi ivestirali.

STARTAPOVANJE: Za kraj razgovora bi vas zamolio da pojasnite na koje vrste investicija startapi mogu računati kada je riječ o SC-Ventures. Da li su to startapi u ranoj fazi, da li su to pre seed investicije, seed, tačnije koje sve platforme finansiranja postoje?

KOBLER: Mi imamo široku lepezu finansiranja startapa. Investiramo u startape u različitim fazama, to su seed i Series A investicije. Naš raspon se kreće od 100.000 do tri milona eura. 

Redakcija Startapovanja u dogovoru sa gospodinom Koblerom, poziva sve zainteresovane timove čiji startapi odgovaraju opisu prihvatljovm za SC Ventures da mu se jave putem mejla [email protected].

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here