PODELI

TOKIO – Robot vatrogasac, djelo japanskih stručnjaka, mogao bi imati veliku primjenu u budućnosti s obzirom na njegove mogućnosti da ulazi kroz prozore objekata i gasi vatru ne izlažući pritom ljude direktnoj opsasnosti, objavljeno je na zvaničnom YouTube kanalu.

Taj čudni, ali potencijalno koristan robot japanskih istraživača može da se provuče kroz prozore zapaljenih objekata, gaseći vatru u svim pravcima pomoću moćnih mlazova vode koje koristi za manevrisanje.

Riječ je o uređaju koji je kreiran u sardnji stručnjaka sa Tohoku Univerziteta i Hachinohe koledža, a DragonFireFighter je predstavljen prošlog mjeseca na Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatizaciji.

Radi na istom principu kao i baštensko crijevo kada ga priključite na jak mlaz vode pa počinje da se okreće u svim smjerovima. U suštini baštensko crijevo djeluje kao jednostavni mlaz: sila vode koja ulazi u crijevo stvara potisak u suprotnom smjeru. Dakle, ako bi crijevo imalo nekoliko rupa za mlazove, usmjerene u više pravaca, koje se mogu otvoriti i zatvoriti nezavisno dobili bi sistem za gašenje koji je osnova rada ovog robotskog crijeva-zmaja.

Robot vatrogasac (DragonFireFighter) ima “glavu” pokrivenu ispustima za mlazeve i ono što se može nazvati samo “vrat”. Pritisak vode iz crijeva se preusmjerava u brojne ispuste na obje strane kako bi se stvorio stabilan položaj koji se može podesiti manje ili više prema želji onoga ko upravlja sistemom.

Za sada je za rad ovog robota potrebna mala intervencija ljudskog faktora, tačnije operatera koji guraju postolje sa robotom, ali će u narednim verzijama i taj nedostatak biti prevaziđen.

Primjer ovog uređaja pokazuje da za funkcionalan sklop koji može imati primjenu u rješavanju problema iz svakodnevnog života nisu neophedne skupe i sofisticirane tehnologije već je dovoljno iskoristiti osnovne zakone fizike i biti malo inovativan.

Zato ovaj primjer može biti putokaz mladim timovima kako se na jednostavan način mogu krteirati više nego upotrebljiva rješenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here