PODELI

WWW – Počevši od 2020. godine, automobilski gigant Dženeral Motors (GM) će na svakom Kadilak modelu ponuditi lak i poluautonoman način vožnje, prosto rečeno digitalnog autopilota, objavila je komapnija.

Super Cruise, kako je nazvan sistem, dostupan je veća sada, ali je ograničen samo na  CT6 limuzine. Dženeral Motors takođe najavljuje da će Super Cruise sistem biti ugrađen i u drugim GM brendovima – kao što su Ševrolet, GMC i Bjuik – nakon 2020. A do 2023. godine, za sada neimenovani, visokokvalitetni Cadillac crossover će imati komunikaciju sa drugim slično opremljenim vozilima, infrastrukturom i drugim povezanim uređajima.

Super Cruise je lansiran ranije ove godine i radi samo na autoputu u Sjedinjenim Državama.

Kada je aktivan, Super Cruise kontroliše upravljanje i brzinu, ali opet, samo na autoputu. Ovo se radi preko specijalnih senzora i korišćenjem GPS podataka i mapiranja. GM je koristio Ushr, startap iz sopstvene investitorske familije, kako bi mapirao 160.000 milja autoputeva u SAD i Kanadi. Auto kuća je zatim koristila opremljena vozila Super Cruise za testiranje svake milje puta.

Kolege iz SAD koje su imale sreću da testiraju Super Cruise sistem ocjenjuju kao lakog i prijatnog za korišćenje. Sistem se, kako tvrde, doživljava kao samo još jedna opcija, a nema dodatnih prepravki na već isporučenom vozilu.

Kadilak i Dženeral Motors su se očigledno potrudili da što ranije i kvalitetnije uvedu sistem autopilota u jednu od serija. CT6 je vozilo sa malim obimom i opcijom Super Cruise za autopilota. Zanimljivo je što je kompanija vrlo malo reklamirala novu autopilot opciju.

Super Cruise je Kadilakov odgovor Teslinom Autopilotu. Sistem deli isto tržište, ali postoje ključne razlike. Prva je to što Super Cruise radi samo na autoputevima. Takođe Kadilakovom sistemu nedostaje nekoliko autonomnih karakteristika koje se nalaze u sklopu Autopilota, uključujući i mogućnost izvlačenja automobila iz garaže i promjene trake pomoću okretnih signala.

Sistem će se vjerovatno vremenom dodatno razvijati, a SuperCruise koji bude ugrađivan u buduća vozila će vjerovatno biti sofisticiraniji od onog koji je sada dostupan na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here