PODELI

WWW – Alphabet, Airbus i Klajner Perkins su podržali SpinLaunch, startap iz Silikonske doline koji gradi mašinu za katapultiranje objekata u svemir.

U četvrtak, startap iz Silikonske doline pod nazivom SpinLaunch Inc. će objaviti prve detalje svojih planova za izgradnju mašine namenjene za katapultiranje objekata u otvoreni svemir. Po rečima osnivača Džonatana Jejnija, kako bi postigao svoj cilj,  SpinLaunch je obezbijedio 40 miliona dolara od nekih od vodećih tehlnoloških investitora.

Zvaničnici kompanije ne žele da dijele detalje o tome kako će mašina raditi, mada samo ime odaje osnovni princip. Naime, umjesto korišćenja goriva kao što su kerozin i tečni kiseonik za lansiranje raketa, SpinLaunch planira lansiranje uz pomoć rotacije objekta brzinom do 8000 kilometara na čas koja će biti praćena naglim otpuštanjem objekta u atmosferu.

Po Jejniju, da bi prevazišle gravitaciju, dosadašnje rakete su morale da budu savršeno dizajnirane, pa čak i onda su mogle da ponesu jako malu količinu tereta u svemir. Prosečna količina tereta na raketi zauzima najviše do 5% ukupne težine rakete, s tim da ostatak težine predstavljaju samo telo rakete i gorivo.

Takozvano kinetičko lansiranje SpinLaunch-a će koristiti struju da ubrza projektil i eliminiše prepreke kao što su gravitacija i atmosfera. U teoriji, to znači da bi kompanija napravila jednostavniju i jeftiniju raketu, koja bi bila mnogo efikasnija u prevozu satelita.

Impresivna grupa investitora je pristala da potpiše ugovor o podršci ovom startapu. Investicija od 40 miliona je stigla od  Alfabeta, GV-a (ranije poznatog kao Google Ventures), Klajnera Perkinsa i Airbus Ventures.

Nakon projekta Ilona Maska stotine kompanija se pojavilo na tržištu raketne tehnologije, pokušavajući da naprave male i jeftine rakete koje mogu biti lansirane svake nedelje, ili čak svakog dana. SpinLaunch je potpuno novi koncept u odnosu na sva trenutna rješenja na tržištu, koja su uglavnom samo minijaturizovane verzije već postojećih raketa.

Na kompaniji je trenutno da izgradi svoju prvu stanicu za lansiranje i da dokaže da njihova tehnologija zapravo radi. Jejni je naveo da trenutno evaluiraju nekoliko lokacija unutar Sjedinjenih Američkih Država.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here